Wieniec ptysiowy z kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Czasami ciężko oprzeć się słodyczom, dlatego przychodzę do Was z odsieczą ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto parzone:
    szczypta soli
    3/4 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
    100g masła
    1 szklanka wody
    3 jajka
    Krem czekoladowy:
    2-3 łyżki kakao
    jogurt planton kokosowy bez cukru
    100g erytrytolu
    250g mascarpone

Wieniec ptysiowy z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy ciasto parzone, w rondelku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli, gdy zacznie wrzeć wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od powierzchni garnka odstawiamy do wystygnięcia. Wbijamy po kolei jajka i drewnianą łyżką mieszamy na jednolite ciasto. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy okrąg. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 30 minut. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Studzimy i przekrawamy na pół. Wszystkie składniki kremu miksujemy razem. Przekładamy do rękawa i wyciskamy na ciasto. Przykrywamy górą i posypujemy migdałami z wierzchu. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy