Wieniec dyniowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto z dyni to idealny wypiek jesienny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka oleju
    2 szklanki startej dyni
    4 jajka
    2 1/2 szklanki mąki
    1 1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli
    orzechy , rodzynki

Wieniec dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11kmaky 1. Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę
  • image-208axd0 2. Dynię ubrać ze skórki, oczyścić z nasion i zetrzeć na tartce z okrągłymi oczkami.
  • image-102gq8v 3. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej a na końcu utartą dynię, cynamon ,orzechy, rodzynki. Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować formę o średnicy 26 cm okrągłą z kominkiem, wysmarować tłuszczem i opruszyć bułką tartą. Gotową masę wlać do formy. Piec w piekarniku 45 min w 180 stopniach.



Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy