Wielkanocny żur z białą kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Nie ma świąt Wielkanocnych bez żurku , o to mój żurek taki jaki robię w każde święta.Na zakwasie z podsmażoną białą kiełbasą i majerankiem .

  • 20 min

Składniki:

  • 500g zakwasu na żur

    2 litry bulionu

    3 ząbki czosnku

    2 łyżki majeranku

    1 kg białej kiełbasy

    2 cebule

    2 szklanki śmietany 30 %

    1 łyżka chrzanu

    2 łyżki masła klarowanego

Wielkanocny żur z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion zagotowujemy. Wlewamy zakwas , gotujemy. Białą kiełbasę kroimy w plastry ok 0,5 cm . Cebulę kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę z kiełbasą. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się żurku. Gotujemy ok 5 min. Dodajemy posiekany czosnek, chrzan i majeranek. Zagotowujemy. Wlewamy śmietanę 30 % .

    Jeszcze raz zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem jeżeli jest za kwaśny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy