Wiejska zapiekanka na makaronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Makaron ugotować, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Włożyć do formy do zapiekania.
Śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Wylać na makaron i rozprowadzić równomiernie. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przyrumienić posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodać szpinak i smażyć aż odparuje cały płyn, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Po przestudzeniu dodać pokruszony ser, wymieszać i wyłożyć na zapiekankę. Kiełbaski zwinąć w krążki spiąć wykałaczką, i naciąć ją lekko dookoła. Ułożyć na szpinaku, następnie w każdy krążek z kiełbasy włożyć połówkę jajka, posypać oregano i na każdym jajku ułożyć odrobinę masła.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st . Zapiekać przez 40 min.
Komentarze