Wiejska zapiekanka na makaronie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapiekanka z makaronem, szpinakiem, białą kiełbaską i jajkami.. samo zdrowie :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 op makaronu kolanka
    6 kiełbasek białych cienkich
    3 jajka na twardo
    1 jajko surowe
    200 ml śmietany 18%
    400 g szpinaku
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    70 g sera białego lub fety
    bazylia
    oregano
    sól
    pieprz
    tłuszcz do smażenia
    łyżka masła

Wiejska zapiekanka na makaronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Makaron ugotować, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Włożyć do formy do zapiekania.
    Śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Wylać na makaron i rozprowadzić równomiernie. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przyrumienić posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodać szpinak i smażyć aż odparuje cały płyn, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Po przestudzeniu dodać pokruszony ser, wymieszać i wyłożyć na zapiekankę. Kiełbaski zwinąć w krążki spiąć wykałaczką, i naciąć ją lekko dookoła. Ułożyć na szpinaku, następnie w każdy krążek z kiełbasy włożyć połówkę jajka, posypać oregano i na każdym jajku ułożyć odrobinę masła.
    Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st . Zapiekać przez 40 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy