Wiejska Rolada

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rolada na każdą okazję, można faszerować tym co kto lubi.. Dane uniwersalne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg łopatki
    musztarda,sól,pieprz,czosnek,majeranek,papryka czerwona słodka
    Boczek gotowany wędzony-plastry
    skwarki z wędzonego podgardla
    3pieczarki podsmażone na maśle pokrojone w plasterki
    mąka,smalec wiejski
    Warzywa:marchew,seler,pietruszka,cebula.

Wiejska rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę myjemy, lekko ubijamy na 1,5-2cm. Smarujemy musztardą solą,pieprzem,papryką,majerankiem,czosnkiem,papryką.Po ok 10min kładziemy na folii i układamy boczek,pieczarki,skwarki.Zawijamy przy pomocy folii.. Oprószamy mąką.. Owijamy sznurkiem. Smażymy na smalcu.
    Miedzy czasie robimy wywar warzywny.. marchew,seler ,pietruszka,osmażona cebula.. Zalane wodą z solą,stopniowo dodajemy pieprz,vegetę (można kostkę rosołową). Wywarem podlewamy łopatkę i dusimy do miękkości mięsa. Resztę wywaru gdy zmiękną warzywa ,wyciągamy cebule a resztę blendujemy. Doprawiamy wedle uznania.

Porady

Łopatkę podsmażamy na nie za dużym ogniu, dusimy też na malutkim.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy