Wątróbka ze smażonym jabłkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Wątróbki nie powinno się jadać częściej niż raz w tygodniu, ale gdy mamy zamiar ją zrobić, gorącopolecam wersję z jabłkiem

Składniki:

  • ● 30 dag wątróbek drobiowych
    ● 2 cebule
    ● 3 jabłka
    ● 3 łyżki mąki
    ● olej
    ● 3 szklanki śmietany kremówki
    ● 2 łyżki musztardy
    ● 2 łyżki gotowego sosu pieczeniowego
    ● szczypta estragonu
    ● pieprz
    ● sól

Wątróbka ze smażonym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki myjemy, oczyszczamy
    z błonek i kroimy w paski.
    Cebule obieramy i drobno siekamy. Jabłka myjemy, osuszamy
    i obieramy. Po usunięciu gniazd
    nasiennych kroimy w talarki,
    oprószamy mąką i lekko smażymy
    z obu stron na oleju. Wyjmujemy
    i odstawiamy.
  • Wątróbka ze smażonym jabłkiem 2. Na patelnię wlewamy olej.
    Wątróbki smażymy, a następnie
    wyjmujemy. Na pozostały na patelni
    olej wrzucamy cebulę i mieszając,
    chwilę smażymy.
  • 3. Powstały sos rozprowadzamy
    kilkoma łyżkami wody, dodajemy
    śmietanę i musztardę i zagotowujemy.
    Przyprawiamy do smaku
    solą i pieprzem.
  • 4. Na półmisku rozkładamy jabłka,
    a na nich wątróbki. Wątróbki
    oprószamy solą, polewamy sosem
    i posypujemy estragonem.

Porady

● Wątróbkę przechowujemy w lodówce maks. dwa dni. Najlepiej w papierowej torbie – ochroni to wrażliwą na światło witaminę A. ● Wątróbkę solimy dopiero po usmażeniu – inaczej stwardnieje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_10-2009

Komentarze

Podobne przepisy