Wątróbka z grzybami leśnymi i makaronem świderki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tegoroczna grzybowa klęska urodzaju pozwala na częste wykorzystanie grzybów w bardzo różnych daniach. Wątróbka z grzybami i makaronem smakuje wybornie. Zapraszam.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •300 g wątróbki drobiowej
    •300 g grzybów leśnych ( u mnie podgrzybki i maślaki )
    •300 g makaronu świderki
    •duża cebula
    •olej rzepakowy do smażenia
    •kolorowy pieprz świeżo mielony
    •2 łyżki majeranku
    •sól do smaku
    •2 łyżki śmietany 18 %
    •mix sałat z rukolą

Wątróbka z grzybami leśnymi i makaronem świderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron świderki ugotować wg przepisu na opakowaniu.

    Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w drobną kostkę dużą, biała cebulę.

    Dodać oczyszczoną z błonek i umytą wątróbkę drobiową. Dodać oczyszczone, umyte grzyby. Większe pokroić.

    Całość przykryć i dusić na mały ogniu ok 20 min. Następnie dodać majeranek, pieprz, sól do smaku i śmietanę. Wymieszać.

    Dodać ugotowany makaron i ponownie wymieszać. Podawać na sałacie.

    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy