Wątróbka drobiowa i jabłko w panierce

0 (0 ocen)

  • 30 min

zdrowo i smacznie

  • 30 min

Składniki:

  • 300- 400 g wątróbki drobiowej
    sól
    pieprz
    2 łyżki mąki
    2-3 jabłka
    1 cebula
    ziemniaki ok 500 g
    tłuszcz do smażenia




Wątróbka drobiowa i jabłko w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić na frytki lub sprężynki.
    Wątróbkę umyć i osączyć na durszlaku.
    Jabłka przekroić w ząbki lub zwykłe grube plastry, jedno można pokroić na cienkie plasterki.
    Cebulę pokroić w talarki.
    Grube kawałki jabłka wrzucić na chwilę na wrzątek z jednym goździkiem. Wyjąć i osuszyć.
    Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. W rondelku rozgrzać trochę tłuszczu.
    Wrzucić frytki lub ziemniaki. Smażyć na złoty kolor. Lub we frytownicy.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić cebulę i drobniej pokrojone jabłko, przysmażyć i rozłożyć na 2-3 talerze. Następnie do panierki włożyć obgotowane jabłka i usmażyć. Ułożyć na talerzu. W tej samej panierce panierować wątróbkę i smażyć z obu stron. Podać z frytkami. (u mnie to sprężynki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy