Wątróbka drobiowa i jabłko w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, pokroić na frytki lub sprężynki.
Wątróbkę umyć i osączyć na durszlaku.
Jabłka przekroić w ząbki lub zwykłe grube plastry, jedno można pokroić na cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w talarki.
Grube kawałki jabłka wrzucić na chwilę na wrzątek z jednym goździkiem. Wyjąć i osuszyć.
Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. W rondelku rozgrzać trochę tłuszczu.
Wrzucić frytki lub ziemniaki. Smażyć na złoty kolor. Lub we frytownicy.
Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić cebulę i drobniej pokrojone jabłko, przysmażyć i rozłożyć na 2-3 talerze. Następnie do panierki włożyć obgotowane jabłka i usmażyć. Ułożyć na talerzu. W tej samej panierce panierować wątróbkę i smażyć z obu stron. Podać z frytkami. (u mnie to sprężynki)
Komentarze