Warzywne gniazdka

0 (0 ocen)

Pyszne delikatne i lekkie danko, zapraszam:))

Składniki:

  • Składniki na porcje dla 1-2 osób:
    250 g młodych ziemniaków
    100 g brokuła
    1 łyżeczka soli
    50-70 ml mleka
    1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
    1 duży plaster cukinii
    1 rzodkiewka
    1 duża różyczka kalafiora
    3 winogrona
    3 łyżki tartej mozzarelli

Warzywne gniazdka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Na około 4-5 minut przed końcem gotowania dodać brokuła i dokończyć gotowanie. Następnie odcedzić zawartość garnka. Odstawić aby odrobinę przestygło.
  • 2. Ziemniaki i brokuła utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. W między czasie mleko zagotować. Do rozdrobionych ziemniaków dodać masło oraz świeżo mielony pieprz. Dobrze wymieszać.
  • masa ziemniaczana 3. Cały czas mieszając wlewać gorące mleko i mieszać aż uzyskamy gładką i puszystą masę.
  • masę wycisnąć do foremki 4. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać do foremki silikonowej na babeczki lub do papierowej papilotki do babeczek.
  • dodać warzywa 5. Warzywa umyć. Cukinię pokroić na słupki a każdy słupek na pół i ułożyć na masie ziemniaczanej. Kalafior podzielić na malutkie różyczki i także wbić w gniazdko. Rzodkiewkę pokroić na plastry i ułożyć na ziemniaczanej babeczce. Na środku każdego gniazdka ulożyć winogrono.
  • posypać serem 6. Każdą porcję posypać łyżką tartego sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st i piec około 10-15 minut aż się delikatnie zrumieni. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy