Waniliowo-cynamonowe racuszki z jabłkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Proste i szybkie racuszki z jabłkami, pachnące wanilią i cynamonem. Doskonałe na podwieczorek, śniadanie, a nawet na słodki obiad :)

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    ok. 600 ml mleka
    2 jajka
    1 opakowanie cukru wanilinowego (30 g)
    2 łyżeczki cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 duże jabłka
    olej do smażenia

Waniliowo-cynamonowe racuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, wsypać do miski. Dodać cukier, cukier wanilinowy, sodę, cynamon, mleko i jajka. Dokładnie wymieszać.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać ponownie.
  • 3. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Racuszki smażyć na patelni z obu stron do zrumienienia. Podawać gorące.

Porady

Racuszki możemy przed podaniem posypać cukrem pudrem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy