- 2 udka z kurczaka
- 100 g kaszy gryczanej
- 100 g soczewicy
- 80 g żurawiny
- 150 ml wina czerwonego wytrawnego
- 50 g słonecznik łuskany
- 25 g arońi
- jedna mała marchewka
- pieprz, sól
- mała marchewka
- pół jabłka upieczonego
- cukier
- jabłko
Udko z kurczaka z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka z kurczaka daj do kąpieli wodnej w woreczka przez 45 min, temperatura 56 stopni. Żurawinę daj do garnku, jabłko pokrojone, zalej winem, dodaj trochę cukru i zagotuj. Marchewkę drobno pokrój. Soczewice i kaszę gryczaną ugotuj dopraw nieco solą i cukrem. Udka wyjmij z kapali wodnej i obsmaż . Wyłóż na talerz, soczewice, kaszę gryczaną i udko, które polej sosem żurawinowym. Udekoruj i gotowe.
Komentarze