Pieczone udko z kaczki z sosem żurawinowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pieczone udko z kaczki z sosem żurawinowym

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kaczka:
    2-3 udka
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    1 jabłko
    10 kulek świeżej żurawiny
    świeży rozmaryn
    sos:
    150 g świeżej żurawiny
    skórka i sok z 1 pomarańczy
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pieczone udko z kaczki z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kaczka:
    Udka nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do góry, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę lub folię, do naczynia wkładamy żurawinę, pokrojone w ćwiartki jabłko, gałązki świeżego rozmarynu.
    Pieczemy dalej przez kolejne 20 minut , ale już bez przykrycia.
    sos:
    Żurawinę nakłuwamy wykałaczką, aby podczas gotowania nie strzelała i pryskała sokiem. Przekładamy do rondla, zalewamy sokiem z pomarańczy i podgrzewamy. Kiedy żurawina zmięknie i puści sok dodajemy skórkę pomarańczową. Całość miksujemy blenderem, przecieramy przez sito.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować