Pieczone udko z kaczki z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kaczka:
Udka nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do góry, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę lub folię, do naczynia wkładamy żurawinę, pokrojone w ćwiartki jabłko, gałązki świeżego rozmarynu.
Pieczemy dalej przez kolejne 20 minut , ale już bez przykrycia.
sos:
Żurawinę nakłuwamy wykałaczką, aby podczas gotowania nie strzelała i pryskała sokiem. Przekładamy do rondla, zalewamy sokiem z pomarańczy i podgrzewamy. Kiedy żurawina zmięknie i puści sok dodajemy skórkę pomarańczową. Całość miksujemy blenderem, przecieramy przez sito.
Komentarze