PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Pieczone udko z kaczki z sosem żurawinowymhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/88/kaczka.jpeg44963000http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pieczone-udko-z-kaczki-z-sosem-zurawinowym
kaczka:
2-3 udka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 jabłko
10 kulek świeżej żurawiny
świeży rozmaryn
sos:
150 g świeżej żurawiny
skórka i sok z 1 pomarańczy
3 łyżki cukru
Sposób przygotowania przepisu:
Pieczone udko z kaczki z sosem żurawinowym
1.
kaczka:
Udka nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do góry, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę lub folię, do naczynia wkładamy żurawinę, pokrojone w ćwiartki jabłko, gałązki świeżego rozmarynu.
Pieczemy dalej przez kolejne 20 minut , ale już bez przykrycia.
sos:
Żurawinę nakłuwamy wykałaczką, aby podczas gotowania nie strzelała i pryskała sokiem. Przekładamy do rondla, zalewamy sokiem z pomarańczy i podgrzewamy. Kiedy żurawina zmięknie i puści sok dodajemy skórkę pomarańczową. Całość miksujemy blenderem, przecieramy przez sito.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze