Udka z pieczarkami i kuskusem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybka i smaczna potrawa, którą polubi cała rodzina

  • 60 min

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
    0.5 kg pieczarek
    200g kuskusa
    łyżka masła
    Marynata: po łyżeczce papryki słodkiej, czosnku granulowanego, sól, pieprz cytrynowy,
    liści lubczyku i siekanej natki pietruszki, szczypta papryki ostrej, 2 łyżki oleju rzepakowego

Udka z pieczarkami i kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka podsmażamy na oleju z marynaty 1. Cwiartki umyc i oczyścić a następnie podzielić na uda i podudzie. Ze składników przygotować marynatę w misce średniej wielkości, później w włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać. Udka odstawić do lodówki na 30min. Najlepiej jednak gdy marynują się całą noc. Pieczarki dokładnie umyć, oczyścić, duże przekroić na pół. Masło rozgrzać w garnku i wrzucić pieczarki. Dusić pod przykryciem ok 10min. Na patelnię wlać trochę marynaty z miski, podgrzać i obsmażyć udka z obuch stron przez ok 3min. Tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego a na wierzch ułożyć uduszone pieczarki. Przykryć folią aluminiową i piec w 180st przez 40min. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu.Udka podawać z kaszką i z sałatką ze swieżych pomidorów.

Porady

Do dania pasują wszystkie surówki jak również gotowane warzywa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy