Udka z pieczarkami i kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cwiartki umyc i oczyścić a następnie podzielić na uda i podudzie. Ze składników przygotować marynatę w misce średniej wielkości, później w włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać. Udka odstawić do lodówki na 30min. Najlepiej jednak gdy marynują się całą noc. Pieczarki dokładnie umyć, oczyścić, duże przekroić na pół. Masło rozgrzać w garnku i wrzucić pieczarki. Dusić pod przykryciem ok 10min. Na patelnię wlać trochę marynaty z miski, podgrzać i obsmażyć udka z obuch stron przez ok 3min. Tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego a na wierzch ułożyć uduszone pieczarki. Przykryć folią aluminiową i piec w 180st przez 40min. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu.Udka podawać z kaszką i z sałatką ze swieżych pomidorów.
Porady
Do dania pasują wszystkie surówki jak również gotowane warzywa.
Komentarze