UDKA KURCZAKA PIECZONE W POMRAŃCZOWO-MUSZTARDOWEJ MARYNACIE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste danie które można podać np. z ryżem, polecam dla całej rodziny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 udek kurczaka

    Marynata:
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki syropu klonowego
    2 łyżki soku pomarańczowego
    1 łyżka startej skórki z pomarańczy
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu

Udka kurczaka pieczone w pomrańczowo-musztardowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata:
    Wszystkie składniki wymieszać w miseczce.
  • 2. Mięso umyć i osuszyć w papierowym ręcznikiem. W misce zmieszać udka z marynatą i wstwić do lodówki na conajmniej 1 godzinę (można na całą noc). Udka przełożyć do żaroodpornego naczynia i nakryć folią.
    Pieczenie: 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed końcem pieczenia odkryć folię aby mięso ładnie się zarumieniło.Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy