udka z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dziś niedziela, więc może ktoś się skusi na pieczone udka. Nacieram je mieszanką przypraw już w sobotę a potem w niedzielę tylko wrzucam do piekarnika i gotowe. Prz ich przygotowaniu należy pamiętać o częstym polewaniu wytapiającym się tłuszczem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    4 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    szczypta kolendry
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    pieprz
    sól

Udka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z olejem i przyprawami. Mieszanką natrzeć mięso dokładnie z każdej strony. Ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, owinąć je w folię i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia tylko wstawić do piekarnika na 200*C i piec około godziny podlewając często wytapiającym się z udek tłuszczem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy