Ucierane ciasto z cytrynowym cukrem

0 (0 ocen)

To ciasto nie jest dla każdego. Mocno cytrynowe z kwaskowatym, cytrynowym cukrem. Ja mogłabym jeść kawałek codziennie :) Idealne do popołudniowej herbatki, polecam :)

Składniki:


  • 170 g mąki pszennej lub tortowej
    150 g masła
    110 g cukru
    3 małe jajka
    sok z połowy cytryny
    skórka starta z całej cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    70 ml soku z cytryny
    30 g cukru

Ucierane ciasto z cytrynowym cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem, jajkami, sokiem i skórką z cytryny.

    Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy.

    Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  • 2. W tym czasie cukier zalewamy sokiem z cytryny (nie mieszamy).

    Upieczone ciasto nakłuwamy patyczkiem i zalewamy sokiem wymieszanym cukrem.

    Sok wchłonie się w ciasto natomiast na wierzchu zostanie nam cytrynowy cukier.

    Smacznego :)

Porady

Użyłam formy o średnicy 18 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy