Ucierana babka cytrynowa z morelami i rodzynkami.

0 (0 ocen)

Aromatyczna babka, która swoim zapachem zachęca każdego łasucha do poczęstunku. Jest miękka i wilgotna.

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 kostki margaryny
    2 łyżki smalcu
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    4 jajka
    1 łyżka śmietany
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok i skórka otarta z 1 cytryny
    pokrojone suszone morele
    rodzynki
    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    sok z 1 cytryny
    Ponadto: cukierki do dekoracji

Ucierana babka cytrynowa z morelami i rodzynkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę i smalec utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkami, dodać pozostałe składniki, wymieszać i wyłożyć do formy babki. Piec 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu polać lukrem cytrynowym i ozdobić cukierkami.
  • 2. Lukier- cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.

Komentarze

Podobne przepisy