Twarogowo-bananowe ciasteczka z cukrem i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Znalazłam w lodowce twaróg, który pojutrze zakończyłby swój żywot i musiałam go jakoś wykorzystać. Dlatego wymyśliłam ciasteczka twarogowo-bananowe z cukrem i cynamonem. Miałam mieszane uczucia zagniatająca to ciasto, ale niepotrzebnie obawiałam się, że będą beeee, ponieważ wyszły bardzo dobre :)

  • 30 min

Składniki:

  • 250g twarogu półtłustego, 300g mąki, 1 dojrzały banan, 1 jajko, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 50g roztopionego masła, 5 łyżek cukru trzcinowego, 3 łyżki cynamonu.

Twarogowo-bananowe ciasteczka z cukrem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgnieść z bananem i jajkiem, dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące się. Rozwałkować ciasto (dość cienko) na oprószonej mąką stolnicy, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Następnie ciasno zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, pokroić na 1,5-2cm kawałki i lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut, aż się zarumienią.
    Ostudzone ciastka najlepiej trzymać w zamkniętym pojemniczki, ponieważ wypieki z twarogu lubią wysychać :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy