Twarogowe placuszki z bananami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Na śniadanie lub na deser. Dla miłośników bananowych smaków i białego sera.

  • 30 min

Składniki:

  • mała kostka twarogu
    1 średni banan
    1 jajko
    pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    60 g mąki (2 czubate łyżki)
    szczypta cukru waniliowego
    łyżka cukru pudru

Twarogowe placuszki z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wbić jajko, dodać twaróg i banana. Wszystko dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać proszek do pieczenia, cukier i mąkę - połączyć całość. Wykładać niewielką ilość (niecałą łyżkę) ciasta na rozgrzaną patelnię i formować placuszki. Smażyć na "suchym", dobrym teflonie lub patelni lekko wysmarowanej olejem. Przewrócić na drugą stronę kiedy wierzch się lekko zetnie

Porady

Jeśli chcemy,żeby placuszki były bardziej puszyste możemy z dodatkowego jajka wykorzystać białko ubite na pianę i dodać do masy serowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy