Twarogowe placuszki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Placki z twarogu z dodatkiem żurawiny staropolskiej,pycha.

Składniki:

  • 750 g twaróg półtłusty
    2 szt jajka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    3-5 łyżek mąki pszennej
    olej do smażenia

Twarogowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa.Dodać do twarogu,jajka,cukier,budyń w proszku,esencję waniliową i zagnieść.Na koniec dodawać stopniowo mąkę pszenną do uzyskania masy z której możemy formować placuszki.Ilość mąki jest zależna tego jak mokry mamy twaróg.Dłonie moczymy w zimnej wodzie,formujemy placki ,obtaczamy w mące.Strzepujemy nadmiar mąki i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto.Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju.Podajemy z cukrem pudrem ,dżemem itp. Ja podałam z żurawiną staropolską.Placuszki lepiej smakują przestudzone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2013

Komentarze

Podobne przepisy