Tuńczykowa salsa

0 (0 ocen)

  • 20 min

... i na grzaneczki i do sałateczki :)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
    250g pomidorków cherry
    1/2 pęczka szczypiorku
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
    zioła prowansalskie (ilość według uznania)
    sól
    pieprz

Tuńczykowa salsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18agud2 1. Pomidorki kroimy na ćwiartki i wrzucamy do miski. Dokładamy posiekany szczypiorek, tuńczyka oraz oliwę i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 10 min.
    Podajemy z pieczoną lub tostowaną grzanką, bądź jako sałatkę podana z drobnym makaronem ugotowanym al dente.

Porady

Jeśli ktoś woli ostrzejszą wersję salsy, zamiast szczypiorku proponuję dodać posiekaną cebulę.

Komentarze

Podobne przepisy