Śledzie salsa

  • wyświetlono: 5613 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Pyszne śledzie w słodko-kwaśnym sosie wymyśliłam na imieniny męża, który uwielbia ryby pod każdą postacią.

anetamlp
  • 6 porcje
  • Łatwy

Składniki

- matiasy- płaty: 6 sztuk
- papryka czerwona: 0.5 sztuki
- papryka żółta: 0.5 sztuki
- cebula: 1 sztuka
- keczup pikantny: 200 gramów
- koncentrat pomidorowy (czubata): 1 łyżka
- olej: 50 mililitrów
- ocet: 2 łyżki
- cukier: 1 łyżka
- majeranek: 1 łyżeczka
- jarzynka (przyprawa uniwersalna): 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Śledzie salsa

  • 1. Matiasy wymoczyć ok. 2h, co jakiś czas zmieniając wodę. Papryki i cebulę pokroić w paski, udusić na oleju z jarzynką (można dodać kilka łyżek wody). Dodać pozostałe składniki, wymieszać, zagotować, odstawić do ostygnięcia. Matiasy pokroić w małe kawałki i dobrze wymieszać z sosem. Schłodzić kilka godzin przed podaniem.