Trufelki cytrynowe z białą czekoladą i mascarpone

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wykwintne trufelki cytrynowe. Nie za słodkie, nie za kwaśne, o kremowej konsystencji otoczone ciemną, gorzką, chrupiącą czekoladą.

  • 30 min

Składniki:


  • Składniki:
    skórka otarta z 2 cytryn
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    1 tabliczka białej czekolady
    150 g serka mascarpone
    1 szklanka pokruszonych biszkoptów

    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    1 łyżka oleju

Trufelki cytrynowe z białą czekoladą i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj sok z cytryny, skórkę cytrynową i wystudź przez kilka minut.
  • 2. 2. Dodaj mascarpone i biszkopty. Wymieszaj do dobrego połączenia. Wstaw do lodówki na 15 minut.
  • 3. W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z 1 łyżką oleju.
  • 4. Wyciągnij z lodówki masę. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Powinno wyjść 10. Wstaw ponownie do lodówki na 20 minut lub na 10 minut do zamrażalnika. Dzięki schłodzeniu czekolada od razu na pralinkach zastygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy