Tradycyjny karp smażony na oleju rzepakowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tradycyjnie tłoczony olej rzepakowy posiada zielony kolor oraz intensywny smak i zapach, dlatego nazywany jest polską oliwą. Smak oleju rzepakowego idealnie komponuje się z karpiem. W moim regionie jest to tradycyjna potrawa wigilijna.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 1,5 kg sprawionego karpia
    Sól morska
    Pieprz ziołowy
    Mąka krupczatka
    2-3 jajka
    Bułka tarta
    olej rzepakowy tłoczony na zimno

Tradycyjny karp smażony na oleju rzepakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karp 1. Porcje karpia oprószam solą i pieprzem. Obtaczam w mące, w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju rzepakowym.
    Usmażonego karpia przekładam do ogrzanego naczynia w którym serwuję rybę na stół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy