Tradycyjnie tłoczony olej rzepakowy posiada zielony kolor oraz intensywny smak i zapach, dlatego nazywany jest polską oliwą. Smak oleju rzepakowego idealnie komponuje się z karpiem. W moim regionie jest to tradycyjna potrawa wigilijna.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
około 1,5 kg sprawionego karpia
Sól morska
Pieprz ziołowy
Mąka krupczatka
2-3 jajka
Bułka tarta
olej rzepakowy tłoczony na zimno
Tradycyjny karp smażony na oleju rzepakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcje karpia oprószam solą i pieprzem. Obtaczam w mące, w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Usmażonego karpia przekładam do ogrzanego naczynia w którym serwuję rybę na stół.
Komentarze