Tortille z chilli con carne

0 (0 ocen)

Pikantny smak prosto z Meksyku...

Składniki:

  • CIASTO:
    35 dag mąki kukurydzianej,
    sól,
    czosnek,
    łyżka oliwy.

    FARSZ:
    70 dag mieszanego mięsa mielonego,
    p. kukurydzy,
    p. czerwonej fasoli,
    2 cebule,
    2 ząbki czosnku,
    1/2 czerwonej papryczki chilli,
    mała puszka przecieru pomidorowego,
    2 łyżki pikantnego ketchupu,
    sól,
    pieprz,
    2 szczypty przyprawy do dań meksykańskich,
    olej.

Tortille z chilli con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnku z kostki. Dolać ok. szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy pk. 20-25cm (w zależnośco od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka.
  • 2. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso, smażyć ok. 4 min. Dodać przecier, osączoną kukurydzę i fasolę,posiekaną papryczkę chilli dodać troszkę gorącej wody i dusić ok. 15 min na małym ogniu, często mieszając. Przyprawić do smaku. Nakładać na gorące tortille, zawijać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy