Tort śmietanowy

0 (0 ocen)

Klasyczny i śmietankowy tort

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa śmietanowa:
    1 l śmietany roślinnej
    dżem wiśniowy

    Poncz:
    2 szklanki wody
    1/2 małej cytryny

    Dekoracja:
    wiórki kokosowe
    kwiatki z opłatka
    srebrne perełki
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    3 łyżki mleka

Tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 40x24 wyścielonej folią aluminiową i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy folię. Z drugim ciemnym biszkoptem postępujemy tak samo. Oba biszkopty kroimy na pół, każdy z biszkoptów nasączamy ponczem.
  • 2. Śmietanę ubijamy początkowo przez 2 minuty na średnich obrotach a później na największych obrotach do uzyskania pożądanej konsystencji. Na jasny biszkopt wykładamy dżem wiśniowy i cienką warstwę masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym biszkoptem i z pozostałymi blatami biszkopta postępuje tak samo. Część masy zostawiamy na boki i wierzch.Masą śmietanową smarujemy boki biszkopta i za pomocą szprycy robimy dekoracyjne wzorki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i studzimy. Wierzch wygładzamy piszemy napis posypujemy wiórkami kokosowymi. . Z pozostałej czekolady robimy małe kulki i dekorujemy nimi tort. Chłodzimy w lodówce.Przed samym podaniem wykładamy srebrne perełki i kwiatki z opłatka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy