Tort śmietanowo- owocowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Skromny tort urodzinowy z bitą śmietaną i owocową wkładką.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt 3 szt ( tortownica 21 cm )
    3 x 2 jajka
    3 x 1/2 szkl mąki
    3 x 1/3 szkl cukru
    3 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem śmiatanowy
    330 g śmietany 30 %
    1 fix do śmietany
    2 łyżki cukru pudru

    nasączenie
    1 cytryna
    1,5 szkl wody
    1 łyżeczka cukru


    dodatkowo
    1 banan
    8 połówek brzoskwiń z puszki
    kiwi
    cukrowe groszki

Tort śmietanowo- owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Biszkopt pieczemy około 15- 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
  • 2. Z cytryny wyciskamy sok. Gotujemy z wodą i cukrem przez kilka minut.
  • 3. Śmietanę ubijamy pudrem i fixem. Jeden biszkopt nasączymy, smarujemy bitą śmietaną. 4-5 połówek brzoskwiń kroimy w kostkę. Układamy na śmietanie.
  • 4. Przykrywamy drugim blatem. Również go nasączamy i smarujemy kremem. Banana kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na drugiej warstwie. Przykrywamy trzecim biszkoptem i tylko nasączamy.
  • 5. Całość smarujemy pozostałą bitą śmietaną. Łyżeczką delikatnie dotykamy aby uzyskać pożądany efekt.
  • 6. Pozostałe brzoskwinie kroimy w plasterki, robimy z nich róże. Z kiwi wycinamy listki
  • 7. Wykałaczką lub końcem noża delikatnie rysujemy kształt liter i cyfr. W powstałe rowki wsypujemy cukrowe groszki. Wstawiamy tort do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy