Tort śmietanowo- owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Biszkopt pieczemy około 15- 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
2.Z cytryny wyciskamy sok. Gotujemy z wodą i cukrem przez kilka minut.
3.Śmietanę ubijamy pudrem i fixem. Jeden biszkopt nasączymy, smarujemy bitą śmietaną. 4-5 połówek brzoskwiń kroimy w kostkę. Układamy na śmietanie.
4.Przykrywamy drugim blatem. Również go nasączamy i smarujemy kremem. Banana kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na drugiej warstwie. Przykrywamy trzecim biszkoptem i tylko nasączamy.
5.Całość smarujemy pozostałą bitą śmietaną. Łyżeczką delikatnie dotykamy aby uzyskać pożądany efekt.
6.Pozostałe brzoskwinie kroimy w plasterki, robimy z nich róże. Z kiwi wycinamy listki
7.Wykałaczką lub końcem noża delikatnie rysujemy kształt liter i cyfr. W powstałe rowki wsypujemy cukrowe groszki. Wstawiamy tort do lodówki.
Komentarze