Tort Napoleonka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Prszepis Ormiański

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Opakowania francuskiego ciasta (4 sztuk)(24×40)( 275g)

    Krem

    1,5 szkl. cukru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    1 litra mleka
    1 szkl. mąki
    200 g. masło.

Tort napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Napoleona 1. Mieszamy mąkę z cukrem, i wanilinowym cukrem dodajemy mleko.
    Wszystko kładziemy na wolny ogień i gotujemy powoli ciągle mieszając do czasu aż masa będzie gęsta.
    Odstawiamy do ostudzenia.
    Masło miksujemy.
    Jak krem wystygnie dodać łyżka po łyżce do zmiksowanego masła.

    Wałkujemy na cienko francuskie ciasto.
    Bierzemy formę biszkoptową i wycinamy z ciasta od 4 do 5 kwadratowe placków.
    Widelcem dziurawimy ciasto.Oprócz jasnych placków.
    Robimy po upieczeniu kruszonkę i posypujemy nią boki i wierzch Napoleonki.

    Wypiekamy placki po kolei na złocisty kolor w temperaturze 200°C.
    38×38 wymiary blachy.
    Placki przekładamy warstwami kremu.
    Tort wkładamy do lodówki. Wiem, że to trudne, ale trzeba jeszcze wytrzymać 8 godzin. Później można szaleć.

Komentarze

Podobne przepisy