Tort limonko - czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dla smakoszy!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 spody gotowego biszkoptu

    Krem limonkowy:
    500g sera mascarpone
    100 ml śmietany kremówki 30%
    3-4 łżki cukru pudru
    200g białej czekolady
    skórka z 4-6 limonek
    sok z 3-4 limonek
    Mus czekoladowy:
    200g gorzkiej czekolady
    100ml śmietany kremówki 30%
    2 łyżeczki żelatyny
    1/4 szkl. gorącego mleka
    3-4 szkl cukru pudru

    Krem czekoladowy Dr. Oetkera.

Tort limonko - czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mus czekoladowy: czekoladę połamać, rozpuści w kąpieli wodnej. wystudzić. Śmietankę utrzeć z cukrem pudrem dodać czekoladę i rozpuszczoną żelatynę w mleku. Wszystko miksować przez 3 minuty. Wlać na biszkopt i odstawić do lodówki.
    Masa limonokowa: serek zmiksować z cukrem pudrem. Do masy dodać roztopioną czekoladę jeszcze lekko ciepłą oraz z skórkę z limonek i sok. 40% kremu na biszkopt, reszta do dekoracji. Mus czekoladowy na spód, gdyż jest cięższy i lepiej utrzyma stabilność tortu.
    Krem czekoladowy Dr.Oetkera, przygotować zgodnie z opakowaniem.
    Tort udekorować pół na pół za pomocą szprycy w kształcie gwiazdki. Róże formować od środka na zewnątrz kwiatka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy