1.BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Cały czas ubijająć dodać żółtka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok 30 minut w temp 180 st C.
2.Melona obrać. 3/4 zmiksować (zblendować) a resztę zostawić do dekoracji.
3.Arbuza obrać, oczyścić z pestek i tak samo jak melona zblendować.
4.Żelatynę namoczyć 5 minut w zimnej wodzie. Miąższ z owoców wymieszać z cukrem i jogurtem greckim. Żelatyne podgrzać i dodać do niej suchą galaretkę. Gorące wlać do masy jogurtowej. Wstawić na godzinę do lodówki do lekkiego stęzenia. Następnie gdy masa będzie się już ściągać wylać ją na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego ściągnięcia.
5.Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Wylać na wierzch i ozdobić pozostałym melonem.
6.Podawać na zimno po ściągnięciu się galaretki.
Porady
Do masy można dodać dowolną ilość cukru (zależnie od upodobań) .
Galaretek można użyć w różnych smakach.
Komentarze