Mój brat po spróbowaniu tego ciasta powiedział tylko: zrób drugi, bo za chwilę tego nie będzie.
1 godz. 5 min
Składniki:
Składniki na roladę:
4 jajka
5 łyżek mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru kryształu
cukier puder
marmolada truskawkowa
Pozostałe składniki:
5 bananów
masa waniliowa w proszku
300 g śmietany 30%
cukier wanilinowy
3 łyżki cukru kryształu
łyżka żelatyny
300 ml zimnego mleka
100 g masła
biszkopty
biała czekolada
Ciasto z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem kryształem, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy pianę z białek, na koniec usztywniając cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka i przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu studzimy biszkopt i smarujemy marmoladą a na tym układamy biszkopty.
Nadzienie:
Masę waniliową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, wykładamy połowę do tortownicy, kładziemy przekrojone banany i wykładamy pozostałą część. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrami, na koniec dodając rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na ciasto, posypujemy startą czekoladą
Porady
Do białek warto dodać szczyptę soli, wtedy lepiej się ubiją.
Komentarze