Torcik malinowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pasuje na urodziny

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    trochę czerwonego barwnika w proszku
    Masa:
    1 kg malin
    1 szklanka cukru
    3 łyżki żelatyny
    1/2 szklanki gorącej wody
    Bita śmietana:
    150 g śmietany(36%)
    2 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie usztywniacza do śmietany
    szczypta czerwonego barwnika

Torcik malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubić białka.Powoli dodawać cukier,ubijać.
    Dodać żółtka i barwnik,ubić.
    Wsypać przesianą mąkę i proszek,ubijając.
    Spód tortownicy o średnicy 16 cm natłuścić.Ciasto wlać do formy,wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec około 30 minut w temp.180 stopni C.
  • 2. Masa:
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
    Maliny zagotować z cukrem,dodać żelatynę i ostudzić.
  • 3. Bita śmietana:
    Składniki ubić.
  • 4. Torcik malinowy:
    Ostudzony biszkopt przekroić na trzy części.
    Wyłożyć do tortownicy jeden krążek.
    Wylać połowę masy i schłodzić.
    Wyłożyć kolejny krążek,wylać drugą część masy i schłodzić.
    Położyć ostatni krążek i na wierzch wyłożyć bitą śmietanę,schłodzić.
    Udekorować wedłu uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy