torcik kokosowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Prezent dla męża na 29 urodziny

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    Pół szklanki cukru
    4 łyżki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Łyżka octu

    Masa kokosowa:
    330 ml kremówki
    2 śnieżki
    roztopiona biała czekolada
    pół szklanki wiórek kokosowych

    Ozdoby:
    wiórki kokosowe
    Rafaello

Torcik kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, na sam koniec przesiewamy mąkę z proszkiem wszystko delikatnie mieszamy łyżką i dodajemy ocet. Wylewamy do wysmarowanej i opruszonej mąką formy śr 18 cm. Pieczemy 25 min w 180 st. C. Wyciągamy z formy i studzimy.
  • 2. Masa kokosowa:
    Kremówkę ubijamy na sztywno ze śnieżkami. Dodajemy przestudzoną roztopioną czekoladę i wiórki kokosowe.
  • 3. Wykonanie:
    Biszkopt przecinamy na 3 części. Każdy blat biszkoptu smarujemy 1/4 kremu. Resztą wykańczamy boki tortu i ozdabiamy wiórkami i kulkami ( w moim przypadku kokoski z orzechową niespodzianką przepis znajdziecie wśród moich przepisów ). Schładzamy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy