Torcik kawowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Poncz:
W 1/2 szklanki przegotowanej wody rozpuszczamy 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczki cukru.
2.Krem:
a) 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozprowadzamy w łyżce mleka.
b) Białka ubijamy z łyżeczką cukru pudru (na sztywną pianę).
c) Masło ucieramy ze szklanką cukru pudru dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodajemy kawę rozpuszczalną z punktu "a", a następnie białka z punktu "b" i delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.
3.Tortownicę wykładamy folią aluminiową aż po brzegi.
Biszkopty moczymy w ponczu i wykładamy nimi spód tortownicy i boki.
Następnie wykładamy pierwszą warstwę kremu (połowa z całego kremu).
Na krem kładziemy znów namoczone biszkopty i pozostały krem. Wyrównujemy powierzchnię.
4.Wykończenie:
Górną warstwę posypujemy kokosem, rodzynkami i rodzynkami w czekoladzie. Ja do ozdoby dołożyłam kwiaty goździka.
Komentarze