Torcik jogurtowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

Biszkopt – forma 24cm

Składniki:

  • 4 jajka
    4 łyżki mąki tortowej
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Białka ubić z cukrem. Dodać ubite żółtka. Lekko wymieszać.
    Wsypać mąkę z proszkiem przez sitko.
    Wlać do formy, piec w temp.160 oC około 40min.
    Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty.

Torcik jogurtowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jogurtowa
    1 jogurt truskawkowy, 400g
    2 galaretki truskawkowe

    ½ kg truskawek

    Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić.
    Tężejącą galaretkę zmiksować z jogurtem. Najlepiej w dzbanku do koktajli.

    Blaty biszkoptu nasączyć – ½ szkl. wody, 1łyżeczka cukru, 1łyżeczka soku z cytryny.
    Na pierwszy blat położyć połówki truskawek i zalać tężejącą masą jogurtową.
    Przykryć drugim blatem, wylać resztę masy jogurtowej i ułożyć dekoracyjnie truskawki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jogurtowo-truskawkowy "tygrysek"