Jogurtowo-truskawkowy "tygrysek"

  • wyświetlono: 985 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Ciasto nie za słodkie,lekkie,delikatne i kremowe,cieszy zarówno oko jak i podniebienie.

beniawojt
  • 20 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

na roladę:
5 jajek
100 g cukru kryształu
80 g mąki tortowej
40 g maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g dżemu truskawkowego
na ciasto kruche:
150 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
na masę jogurtowo-truskawkową:
700 g jogurtu naturalnego
150 g kwaśnej śmietany
200 g cukru kryształu
3 żółtka
400 ml śmietany 30%
6 łyżeczek żelatyny
300 g truskawek

Sposób przygotowania przepisu:

Jogurtowo-truskawkowy "tygrysek"

  • 1. przygotować roladę:
    Białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier i nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku,na koniec dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
    Masę rozsmarować na blaszce 35x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 180 stopni 15 minut.
    Upieczone ciasto ułożyć na ściereczce,zdjąć papier i posmarować dżemem,zwinąć w rulon.
    Roladę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę,po tym czasie pokroić na 1 cm plastry.
    Plastrami rolady wyłożyć dno i boki tortownicy o wymiarach 26 cm.
  • 2. przygotować ciasto kruche:
    Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto,zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno tortownicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 170 stopni około 20 minut,ostudzić.
  • 3. przygotować masę jogurtowo-truskawkową:
    Jogurt,śmietanę i żółtka ubić z cukrem,dodać rozpuszczoną żelatynę w 5 łyżkach wrzątku,chłodzić 30 minut.
    Po tym czasie masę połączyć z ubitą kremówką i podzielić na połowę.
    Do połowy masy dodać zmiksowane truskawki,wymieszać.
    Na spód tortownicy wyłożonej roladkami wyłożyć najpierw jasną masę,a następnie truskawkową,wyrównać,przykryć kruchym ciastem,docisnąć .
    Całość wstawić w chłodne miejsce najlepiej na kilka godzin.
    Po wyjęciu z formy ciasto odwrócić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

TruskawkiCiasto z truskawkamiciasto jogurtowetorcik z owocami

Komentarze

Podobne przepisy

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO SEROWY TYGRYSEK

Ciasto pracochłonne, ale opłaca...

Dodane przez: Ola32

CIASTO TYGRYSEK

Upiekłam to ciasto na urodziny...

Truskawkowo - jogurtowa  kanapka na słodko.

Dodane przez: joanna1974

Truskawkowo - jogurtowa kanapka na słodko

Kanapka na słodko ? czemu nie....

Ciasto z musem truskawkowym i jogurtową pianką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto z musem truskawkowym i jogurtową pianką

Zapraszam na bardzo pyszne i lekko...

Ciasto truskawkowo-jogurtowa fantazja bez pieczenia

Dodane przez: beciiaaa

Ciasto truskawkowo-jogurtowa fantazja bez...

Bardzo proste i dość szybkie do...

Tort jogurtowo-truskawkowy

Dodane przez: KHA

Tort jogurtowo-truskawkowy z drip cake

Pyszny, wysoki, sezonowy tort na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE