Jogurtowo - truskawkowy torcik na Walentynki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Jest dość pracochłonny, ale rezultat podbije każde serce :-)

  • 3 godz.

Składniki:

  • składniki na biszkopty:
    9 jaj
    3 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    odrobina czerwonego barwnika w proszku
    szczypta soli
    do nasączenia pół szklanki nalewki truskawkowej lub malinowej, przegotowana woda
    2 foremki do ciastek w kształcie serduszek mniejsza i większa
    10 dag wiórków kokosowych
    składniki na masy:
    masa 1:
    1 jogurt naturalny (370g)
    2 galaretki cytrynowe
    2 łyżki cukru pudru
    masa 2:
    1 jogurt naturalny (370g)
    2 galaretki truskawkowe
    2łyżki cukru pudru
    masa 3:
    1 kg truskawek (mogą być mrożone)
    pół szklanki cukru
    3 galaretki truskawkowe
    na lukier:
    2 białka
    szczypta soli
    cukier puder
    różowy barwnik w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jogurtowo - truskawkowy torcik na walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fi1id0 1. wykonanie:
    pieczemy 3 biszkopty ( na jeden: 3 jajka, 1 szklanka cukru, po pół szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej) białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy szklankę cukru, i mąki. do jednego biszkoptu dodajemy czerwony barwnik, odrobinę ciasta zostawiamy na później, jeden biszkopt pieczemy biały, a ostatni robimy biały a z pozostawionego czerwonego ciasta robimy na nim kropki. pieczemy 3 biszkopty.
    Masę 1i 2 robimy tak samo. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy galaretki rozpuszczone w 1 szklance wody, lekko już tężejące. masa 3: truskawki gotujemy z cukrem, miksujemy na mus, do gorącego dodajemy suche galaretki, mieszamy aż się rozpuszczą ( nie gotujemy ) odstawiamy aż zacznie tężeć.
    Przełożenie:
    z każdego biszkoptu lekko zeskrobujemy wierzch. czerwony biszkopt nasączamy ponczem zrobionym z nalewki i wody. Do masy 2 gdy zacznie tężeć dodajemy lekko tężejący mus z truskawek, mieszamy ale tak aby widoczne były ślady musu. Masę wykładamy na czerwony biszkopt, na masę wykładamy biszkopt w kropki, nasączamy, wykładamy masę 1. w jasnym biszkopcie małymi foremkami wycinamy dookoła serca, dużą wycinamy serce w środku.
  • image-0pmlgcb 2. przygotowujemy lukier:
    białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier puder ( tak dużo żeby lukier był w miarę ścisły) dzielimy go na połowę, do jednej dodajemy różowy barwnik.
    Biszkopt z wyciętymi sercami, zanim położymy na cieście, oblewamy białym lukrem, czekamy aż zastygnie i wykładamy na masę1. w wycięte serca wlewamy tężejący mus truskawkowy. wycięte serca które nam zostały,oblewamy różowym lukrem i czekamy aż zastygną.
    Wiórki kokosowe mieszamy z zeskrobanymi kawałkami biszkoptu, tak przygotowaną posypką obkładamy boki tortu. różowe serduszka umieszczamy za pomocą wykałaczek na boku tortu, największe na jego wierzchu

Porady

Jogurt możemy zastąpić śmietaną kremówką, tort będzie równie smakowity, ale oczywiście bardziej kaloryczny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jogurtowo-truskawkowy "tygrysek"

To może cię zainteresować