Wiosenny torcik jogurtowo-truskawkowy

  • wyświetlono: 299 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszny, mocno truskawkowy torcik, składający się z trzech warstw - truskawkowego musu, jogurtowo-truskawkowej pianki i spodu z musli z dodatkiem... oczywiście truskawek :) Całość obłożona jest chrupiącymi biszkoptami. Z podanych składników przygotujecie torcik o średnicy 19 cm.

dagooshya
  • 140min

Składniki

na spód:
150 g truskawkowego musli, pokruszonego
1 łyżka cukru pudru
70 g miękkiego masła

na piankę jogurtowo-truskawkową:
250 g zmiksowanych mrożonych truskawek
200 g jogurtu naturalnego
200 ml śmietanki 30%
60 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
20 g żelatyny + 50 ml wody

na mus truskawkowy:
200 g zmiksowanych mrożonych truskawek
2 płaskie łyżeczki żelatyny + 20 ml wody
2 łyżki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny

dodatkowo:
podłużne biszkopciki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

Sposób przygotowania przepisu:

Wiosenny torcik jogurtowo-truskawkowy

  • 1. Formę o średnicy 19 cm wykładamy dokładnie folią spożywczą. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy pokruszone musli, dokładnie mieszamy. Wygniatamy spód przygotowanej formy, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki na 20 minut.
  • 2. W między czasie przygotowujemy piankę jogurtowo-truskawkową. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy. Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywną piankę (ja zawsze dodaję szczyptę soli do ubijania). Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn. na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury, wkładamy do niej żelatynę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę musu truskawkowego, mieszamy i przelewamy do reszty musu. Bardzo dokładnie mieszamy przy pomocy trzepaczki*. Do musu wlewamy jogurt i mieszamy, aż masa zacznie gęstnieć. do gęstej masy dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie i całość przelewamy na spód z musli. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na godzinę.
  • 3. Czas na mus: żelatynę zalewamy wodą, sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem, do niego dodajemy zmielone truskawki. Napęczniałą żelatynę, tak jak w punkcie drugim, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżeczki musu, mieszamy, a następnie przelewamy do reszty truskawek. Dokładnie mieszamy*. Tak przygotowany mus przelewamy na zastygniętą piankę. Ponownie wkładamy do lodówki na około godzinę.
  • 4. Gotowy torcik delikatnie wyjmujemy z formy, odwijamy folię i układamy na paterze. Biszkopty ucinamy o około 1-2 cm, obkładamy nimi torcik. Wierzch możemy udekorować owocami, np. kiwi i pomarańczą. Smacznego! :)

Porady

* może się zdarzyć, że po przelaniu żelatyny do musu, masa zważy się. Nie jest to koniec świata! Wystarczy całą miskę postawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać tak długo, aż grudki znikną, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Dalej postępujemy jak w przepisie.

Przepis pochodzi z książki 'Cukiernia Lidla'.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortTruskawkidesery

Komentarze

Podobne przepisy

torcik truskawkowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

torcik truskawkowy

ten torcik jest idealny dla smakoszy...

gotowe

Dodane przez: ziutula

truskawkowy torcik

torcik jest wilgotny, kwaskowaty,...

torcik truskawkowy

Dodane przez: PolskaGotuje

torcik truskawkowy

Pierwsze truskawki kupione w maju...

torcik jogurtowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

torcik jogurtowy z owocami

pyszny torcik jogurtowo śmietanowy...

image-29916lf

Dodane przez: Lodzia

Torcik wiosenny motyl

Wspaniały torcik w kształcie motyla.

Torcik jogurtowy z truskawkami

Dodane przez: Kasja1986

Torcik jogurtowy z truskawkami

Pyszny, lekki truskawkowo - jogurtowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE