Ciasto topielec z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z obydwoma cukrami aż będą płynne.
Mleko wlać do drożdży i wymieszać.
Wsypać mąkę, sól, wbić jajka i wkroić masło.
Zagnieść ciasto a potem włożyć je do woreczka.
Woreczek szczelnie zawiązać.
Do miski wlać zimna wodę, włożyć do wody woreczek i tak zostawić aż woreczek wypłynie do góry.
2.Potem blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Około 2/3 ciasta wylepić na dno blaszki i ciasto posypać bułką tartą.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki i obtoczyć w dwóch łyżkach mąki a potem wyłożyć go na ciasto.
Resztę ciasta porozrywać i rozrzucić na rabarbarze.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni w zależności od tego jak nasz piekarnik piecze i piec 45 - 50 minut.
Upieczone ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze