Ciasto Topielec z rabarbarem

0 (0 ocen)

Pyszne sezonowe ciasto. A dlaczego topielec ? Przeczytajcie przepis a dowiecie się.

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
    1/2 szk cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    3 jajka
    600 g mąki pszennej typ 500
    1 szczypta soli
    1/2 szk mleka
    50 g świeżych drożdży
    5 łodyg rabarbaru
    cukier puder do posypania
    3 łyżki bułki tartej
    2 łyżki mąki

Ciasto topielec z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z obydwoma cukrami aż będą płynne.
    Mleko wlać do drożdży i wymieszać.
    Wsypać mąkę, sól, wbić jajka i wkroić masło.
    Zagnieść ciasto a potem włożyć je do woreczka.
    Woreczek szczelnie zawiązać.
    Do miski wlać zimna wodę, włożyć do wody woreczek i tak zostawić aż woreczek wypłynie do góry.
  • 2. Potem blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Około 2/3 ciasta wylepić na dno blaszki i ciasto posypać bułką tartą.
    Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki i obtoczyć w dwóch łyżkach mąki a potem wyłożyć go na ciasto.
    Resztę ciasta porozrywać i rozrzucić na rabarbarze.
    Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni w zależności od tego jak nasz piekarnik piecze i piec 45 - 50 minut.
    Upieczone ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy