Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie i proste ciasto na rodzinne pogaduchy przy kawie. :)

  • 30 min

Składniki:

  • 750 g serka mascarpone, schłodzonego
    4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
    3 paczki podłużnych biszkoptów (podłużne biszkopty)
    3 łyżki drobnego cukru do wypieków
    1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy; wystudzonej
    kakao do oprószenia
    50 ml likieru amaretto

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

    Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na jednolitą, kremową i jasną masę. Dodawać mascarpone, w kilku turach, miksując do połączenia. Dodać kieliszek likieru, zmiksować.

    W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie wymieszać z masą serową.

    Kawę zaparzyć, przestudzić. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy lub pucharków. Kawę wylewać łyżką na biszkopty, by nią nasiąkły (ewentualnie można w niej moczyć biszkopty, lecz bardzo krótko - szybko się łamią). Na biszkopty wyłożyć warstwę sera. Przerw między biszkoptami nie wypełniać okruszkami (ma tam być ser). Na ser ponownie wyłożyć biszkopty, które nasączyć kawą. Nałożyć drugą warstwę sera, wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc - masa będzie długo tężała.

    Przed podaniem oprószyć kakao. Można wyłożyć biszkopty dookoła ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy