Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na jednolitą, kremową i jasną masę. Dodawać mascarpone, w kilku turach, miksując do połączenia. Dodać kieliszek likieru, zmiksować.
W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie wymieszać z masą serową.
Kawę zaparzyć, przestudzić. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy lub pucharków. Kawę wylewać łyżką na biszkopty, by nią nasiąkły (ewentualnie można w niej moczyć biszkopty, lecz bardzo krótko - szybko się łamią). Na biszkopty wyłożyć warstwę sera. Przerw między biszkoptami nie wypełniać okruszkami (ma tam być ser). Na ser ponownie wyłożyć biszkopty, które nasączyć kawą. Nałożyć drugą warstwę sera, wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc - masa będzie długo tężała.
Przed podaniem oprószyć kakao. Można wyłożyć biszkopty dookoła ciasta.
Komentarze