Tiramisu

0 (0 ocen)

Oryginalny przepis.

Składniki:

  • (4 porcje)
    • 350 g serka mascarpone
    • 2 jaja
    • 1 paczka biszkoptów podłużnych (z cukrem)
    • 20 g czekolady mlecznej (do oprószenia)
    • 25 ml likieru Amaretto
    • pół szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy
    • 2-3 łyżki cukru

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    1. Prześwietlić jaja. Oddzielić żółtka od białek.
    2. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, kremowąi i jasną masę (mikserem).
    3. Dodać mascarpone i wymieszać, aż do połączenia mas.
    4. Dodać 25 ml likieru Amaretto.
    5. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą serową.
    6. Zaparzyć kawę, przestudzić.
    7. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy lub pucharków.
    8. Kawę wylewać łyżką na biszkopty, by nią nasiąkły lub można w niej moczyć biszkopty, lecz bardzo krótko - szybko się łamią.
    9. Na biszkopty wyłożyć warstwę sera.
    10. Na ser ponownie wyłożyć biszkopty namoczone kawą.
    11. Nałożyć drugą warstwę sera, wyrównać.
    12. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Masa musi stężeć.
    13. Przed podaniem wierzch posypać wcześniej startą czekoladą mleczną.

Porady

Wszystkie składniki powinny być schłodzone !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy