TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA I AWOKADO

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Tatar z wędzonego łososia natomiast to fajna alternatywa na stole do śledzi w oleju czy śledzi w śmietanie.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 100 g wędzonego łososia
    awokado
    serek typu almette np. z ziołami
    2 kromki chleba
    kilka marynowanych grzybów shitake (można zastąpić pieczarkami)
    świeży koperek
    czarny sezam
    pasta wasabi z majonezem
    świeżo mielony pieprz
    sól

Tatar z wędzonego łososia i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia i awokado pokroić w kosteczkę
    Z kromek chleba wyciąć foremką dowolny kształt (u mnie kwadrat) i przyprażyć na patelni.
    Grzanki wysmarować serkiem z ziołami.
    Łososia wymieszać z posiekanym drobno koperkiem, skropić sokiem z cytryny i doprawić świeżo mielonym pieprzem.
    Ułożyć łososia na grzance - ja pomogłam sobie ringiem.
    Wysmarować łososia pastą wasabi z majonezem (można taką kupić, wymieszać samemu albo pozostać po prostu przy wasabi).
    Ułożyć awokado, doprawić je solą i pieprzem.
    Na wierzchu położyć grzybki shitake, koperek, kawałek cytryny i posypać czarnym sezamem.

Komentarze

Podobne przepisy