Ciasto:
200 g mąki pszennej
120 g masła
1 żółtko
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody
Farsz:
ok. 750 g ugotowanych ziemniaków
150 ml śmietany 30%
3 łyżki mleka
2 jajka
100 g startego żółtego sera
pół cebuli
2 ząbki czosnku
mielona papryka
sól, pieprz
Tarta ziemniaczana - filmik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Składniki połączyć ze sobą i wyrobić ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30 min. Formę do tarty posmarować masłem. Ciastem wyłożyć formę, następnie nakłuć je widelcem. Piec ok. 25 minut w temp. 190°C.
2.Farsz:
Śmietanę połączyć z mlekiem i jajkami. Ziemniaki zemleć, dodać starty ser, przyprawić mieloną papryką, solą i pieprzem. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dodać masę śmietanowo-jajeczną. Wszystko wymieszać. Farsz wyłożyć na ciasto. Wyrównać wierzch. Piec ok. 40 min. w temp. 200°C.
Komentarze