TARTA kajmakowo - bananowa

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna, prosta i grzechu warta i BEZ pieczenia :)

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g czarnych herbatników
    70 g margaryny
    2 banany
    1/2 puszki kajmaku
    150 g mocno schłodzonej śmietany kremówki 30 %
    2 łyżeczki soku z cytryny
    1 płaska łyżka cukru
    1 śmietan fix
    pergamin

Tarta kajmakowo - bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TARTA kajmakowo-bananowa 1. Herbatniki kruszymy np.za pomocą wałka. Odkładamy 2-3 łyżki do dekoracji. Margarynę topimy w rondelku. Dodajemy do niej pokruszone herbatniki. Mieszamy i wykładamy równo rozprowadzając dno formy do tarty wyłożonej pergaminem. Wstawiamy na 20 min. do lodówki. Banany kroimy w plasterki i mieszamy w soku z cytryny by nie pociemniały. Na dno wyłożone herbatnikami wykładamy 1/2 puszki masy kajmakowej i dokładnie rozprowadzamy. Na kajmak układamy plasterki bananów. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijanie dodajemy cukier oraz śmietan fix. Wykładamy i rozprowadzamy na warstwie bananów. Po wierzchu posypujemy odłożonymi pokruszonymi herbatnikami. Całość wstawiamy na 2-3 godz do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy