Tarta jagodowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Pyszna tarta jagodowa bez dodatku zagęszczaczy. Warto się skusić.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    250 g mąki
    125 g masła
    65 g cukru
    2 żółtka
    łyżka zimnej wody

    Na nadzienie:
    500 g jagód
    2 białka
    125 g cukru

Tarta jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody umyć i najlepiej rozłożyć je na blasze wyłożonej ręcznikami papierowymi, wtedy prędko osuszą się. Następnie przesiać mąkę na stolnicę, ułożyć na niej posiekane masło, dodać cukier, żółtka, łyżkę zimnej wody. Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie ugnieść ciasto, sformułować z niego kulę, zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
  • 2. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie kuchennym, ułożyć w posmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika.
  • 3. W międzyczasie przygotować nadzienie, ubijając na sztywno białka z cukrem. Połowę masy wymieszać z jagodami i ułożyć na podpieczonym cieście, drugą połowę masy ostrożnie rozsmarować na pierwszej. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C i piec jeszcze przez 30 minut.

Porady

Po wyciągnięciu tarty z piekarnika, kiedy jest jeszcze gorąca, dla ozdoby można porozrzucać na niej kilka jagód.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy