Szynka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę umyć i osuszyć.
Umyte i osuszone gałązki selera naciowego zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszać z marynatą , startym selerem i solą.
Szynkę włożyć do woreczka pieczeniowego i zalać marynatą. Dobrze wmasować marynatę. szczelnie zamknąć woreczek. Zostawić w lodówce do następnego dnia.
2.Woreczek z szynką umieścić w garnku i zalać wodą.
Gotować na bardzo małym ogniu ok 1,5 godz.
Wyjąć szynkę i wystudzić.
Na szynkę nałożyć ciasto i końce zawinąć do spodu.
Zapiec ok 30 min - 180 stopni.
Można udekorować , zrobić świnkę.
Z plasterków szynki zrobić ryjek, uszy i ogonek . Oczy z żurawiny.
Komentarze