Szynka w winnym leczo

0 (0 ocen)

Zniknęła ze stołu gdy tylko ją podałam.

Składniki:

  • 1, 5 kg szynki bez kości
    500 g pieczarek
    3 cebule
    3 pomidory
    czerwona papryka
    szklana czerwonego wina
    sól, pieprz, majeranek, przyprawa do grilla

Szynka w winnym leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę przeciąć z boku, tak aby powstała kieszeń. Dokładnie natrzeć przyprawami. odstawić na 2 godziny.
    Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w plastry, smażyć na odrobinie oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć ok 10 min. Połową cebuli i pieczarek faszerować szynkę. Dokładnie ścisnąć. Spiąć wykałaczkami.
    Szynkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć resztą farszu, dodać pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Zalać winem. Piec ok 2 godzin. W czasie pieczenia podlewamy wodą, do momentu aż sos będzie gęsty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy