Szczupak i salsa z pomidorów

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ryby bogate są w tłuszcze omega, które wspomagają nasz organizm. Mam nadzieję, że mój szczupak pomoże Wam je przyswoić.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dzwonko szczupaka: 2 sztuki
    - cytryna,: 0.5 sztuki
    - sól, pieprz, estragon, imbir: 1 szczypta
    - pomidor: 1 sztuka
    - szczypior: 0.2 pęczka
    - czosnek: 0.5 ząbka
    - cebula: 0.5 sztuki
    - masło: 50 gramów

Szczupak i salsa z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę solimy, posypujemy pieprzem, estragonem i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 2. Pomidora parzymy i obieramy ze skóry. Pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
  • 3. Cebulę i szczypior także siekamy w drobną kostkę. Czosnek rozgniatamy w moździerzu lub kroimy na miazgę. Łączymy wszystkie składniki salsy, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i imbiru a także skraplamy sokiem z cytryny.
  • 4. Szczupaka smażymy na maśle z obu stron przez chwilę. Usmażone dzwonka rozkładamy na talerzu i przykrywamy salsą.
  • 5. Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy