Syrop pierniczkowy

0 (0 ocen)

  • 25 min

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na syrop pierniczkowy - idealny do kawy. Sprawia, że pachnie ona i smakuje jak słodkie, świąteczne pierniczki. Pokochałam ten syrop od momentu, kiedy tylko go spróbowałam :)

  • 25 min

Składniki:

  • 1 szklanka wody
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżeczka suszonego imbiru

Syrop pierniczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W wysokim rondelku wymieszaj ze sobą wszystkie składniki poza ekstraktem waniliowym. Doprowadź do wrzenia mieszając od czasu do czasu.
    2. Czas na redukcję syropu: od momentu wrzenia, gotuj go jeszcze na małym bądź średnim ogniu przez około 15 minut. Mieszaj dość często. Syrop powinien mieć konsystencje sklepowego syropu malinowego.
    3. Gdy syrop będzie miał odpowiednią konsystencję, zdejmij rondelek z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Gdy ostygnie - przelej do butelki i odrazu schowaj do lodówki.

Porady

Wystarczy 1 - 2 łyżki syropu do kawy, by nabrała zupełnie innego smaku :) Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy