Świąteczny śledzik w sosie śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

wyśmienity przepis na śledzika. Próbowałam u koleżanki, smakował wybornie

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych (matiasów)
    szklanka mleka
    cebula
    łyżka musztardy
    SOS:
    3 łyżki oleju
    10 dag suszonych śliwek bez pestek
    1 łyżka soku z cytryny
    cukier
    pieprz
    siekana natka pietruszki
    łyżeczka musztardy

Świąteczny śledzik w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. śledzie namoczyć w mleku ok 2 godz, osączyć każdy filet od środka posmarować cienko musztardą, posypać odrobiną cukru, oprószyć pieprzem, posypać drobno pokrojona cebulką, filety zwinąć w rulony, spiąć wykałaczką, ułożyć w salaterce.
    SOS:
    śliwki przekroić na pół, zagotować w 1/4 szklanki wody, Zmiksować, ostudzić dodać sok z cytryny ,olej , musztardę,doprawić solą i pieprzem. śledzie zalać sosem, odstawić na 2 godz do lodówki. Podawać posypane natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy